Jyllinmaa_Tunnus_vaaka_RGB_kelt

Yritysten arvojen vertailu: Facebook vähät välittää, Patagonia pyrkii parantamaan pisneksellä maailmaa

Yrityksen arvot voivat olla tyhjää sanahelinää, konsulttien keksimää kalliilla rahalla kirjoitettua fiktiota. Mutta toisinaan ne ovat hyvinkin tarkkoja kuvauksia yrityksen ja sen työntekijöiden toiminnan motiiveista.

Tarkastellaan kahta tunnettua amerikkalaisyritystä, joista toisen arvoista ja toiminnasta saa inspiraation, ja toisesta päänsäryn ja pahan mielen. Puhutaan Facebookista ja Patagoniasta.

Facebookin omistaja Mark Zuckerberg on valottanut yrityksen ja sen työntekijöiden arvoja useassakin yhteydessä. Tässä Business Insiderin jutussa arvot käydään läpi haluttujen työntekijöiden käyttäytymisen kautta.

Facebookin työntekijöiden halutaan olevan

1. karskeja

2. vaikutuskeskeisiä

3. nopealiikkeisiä

4. läpinäkyviä

5. sosiaalisen arvon rakentajia. 

Englanniksi 1.Be Bold  2. Focus on Impact  3. Move Fast  4. Be Open  5. Build Social Value

Mielestäni tässä on onnistuttu. Facebook on kasvoton, tehokkaasti öljytty rahantekoalusta, joka on rakentanut huikean sosiaalisen ja rahallisen arvon omistajilleen. Avoimuuden toteutumisesta voi olla montaa mieltä, mutta oma tulkintani on että yritys on avoimesti kylmä ja piittaamaton yksittäisten käyttäjien tai käyttäjäryhmien eduista tai henkisestä tai fyysisestä hyvinvoinnista. Ei sellaisista olekaan mitään mainintaa yrityksen arvoissa. .

Ennen kuin tulee tämän pahempi mieli, katsotaan yritystä, jonka arvot ovat inhimillisemmät. Tämäkin yritys on taloudellisesti kannattava, mutta sen negatiiviset vaikutukset asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin tai sidosryhmiinsä ovat minimaaliset.

Patagonia, yhdysvaltalainen ulkoilu- ja urheiluvaateyhtiö on perustettiin lähes 50 vuotta sitten. Yrityksen perustajan Yvon Chouinardin ideana oli tehdä mahdollisimman kestäviä vaatteita ja harrastustarvikkeita siten, että tarvikkeiden käytössä (esim vuorikiipeilykoukut) tai vaatteiden valmistuksessa vahingoitetaan luontoa mahdollisimman vähän.

Patagonian arvot ovat

1. valmista paras tuote

2. älä aiheuta tarpeetonta vahinkoa

3. hyödynnä liiketoimintaa luonnon suojelemiseksi

4. älä ole tapojesi orja.

Englanniksi lista on 1. Build the Best Product 2. Cause No Unnesceccary Harm 3. Use Business to Protect Nature 4. Not Bound by Convention

Huomasin, että Patagonian arvoissa on paitsi ohjeita miten tulee toimia, myös suoria kieltoja miten ei tule toimia, melko selvät moraaliset rajat yrityksen ja henkilökunnan toiminnalle. Pyritään tekemään paras tuote, mutta sen lisäksi ylipäänsä pyritään paitsi minimoimaan haitat, ihan aktiivisesti tekemään hyvää. Arvojen taustalla on paitsi tosiasioiden tunnustaminen (vaatebisnes joka tapauksessa kuormittaa luontoa), myös aito välittäminen ihmisistä ja ympäristöstä.

Patagonian arvojen ero Facebookin arvoihin on kuin yöllä ja päivällä. Patagonian toiminnassa on paljon muitakin esimerkillisiä puolia. Yritys pitää työntekijöitään suuressa arvossa, ja huolehtii heidän hyvinvoinnistaan sekä jaksamisestaan, koska hyvinvoivat työntekijät tekevät laadukasta työtä: Lopputulos näkyy asiakkaille asti. Yksilöiden korostamisen sijaan huolehditaan perheestä, työtiimistä, yhteisestä ympäristöstämme. Tässä artikkelissa lisää Patagonian kulttuurista.

Miten arvot näkyvät yrityksen toiminnassa isossa kuvassa? No esimerkiksi tällä tavalla: Linkedinistä löytyi Patagonian kirjoitus, että he ovat lopettaneet Facebookin käytön markkinoinnissaan vastalauseena Facebookin piittaamattomalle politiikalle, missä Facebook levittää vihapuhetta ja väärä tietoa ilmastonmuutoksesta, Facebook siis tietoisesti laittaa oman liiketoimintansa ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvoinnin edelle. Tässä on suoraselkäistä meininkiä mitä minä arvostan.

Mitä yksittäinen ihminen voi tällaisessa tilanteessa tehdä kannattaakseen hyvää ja vastustaakseen pahaa? Ostakaa hyvät ihmiset Patagoniaa ja älkää ostako Faceobookista mainostilaa. Miettikää myös mitä arvoja teidän yrityksenne edustaa ja haluaa teidänkin edustavan: Ovatko ne sellaisia arvoja, jotka voit itsekin allekirjoittaa?

Arvoterveisin