Jyllinmaa_Tunnus_vaaka_RGB_kelt

Dreamforce 2018 – blogisarja: Kymmenen kultahippua Kaliforniasta 4/10

Mitä arvoa sinusta on asiakkaillesi? Jos tiedät, saat pitää työpaikkasi. Ja tekoäly auttaa sinua.

Nykyaikaiset työkalut on aineettomia koodinpätkiä tai alogritmeja, ykkösiä ja nollia kovalevyllä tai virtuaalisella palvelimella. Niin ikään aineetonta on useimmiten myös meidän ihmisten työllämme luoma lisäarvo. Näiden kahden välillä on kuitenkin vissi ero. Se ero sinun pitää tunnistaa.

Meidän ihmisten tulee kehittää omia työtehtäviämme suuntaan, missä kone ei pärjää meille. Silloin kone ei voi viedä meiltä työpaikkaa, vaan se auttaa meitä tekemään työmme nykyistä paremmin. Tässä kirjoituksessa autan tunnistamaan, mitä kannattaa teettää koneilla ja mihin pitää keskittyä itse.

Kirjoitus pohjautuu McKinseyn teettämään laajaan B2B -tutkimukseen sekä Jennifer Lawrencen Dreamforcessa kuukausi sitten pitämään luentoon ”How to survive and thrive in the age of AI”.  

Työkalujen tie aineellisesta aineettomiksi

Ihminen on aina pyrkinyt helpottamaan ja kehittämään itselleen työkaluja, joiden avulla omaa ja läheisten toimeentuloa on voitu nostettaa paremmalle tasolle. Pitkän aikaa työkalut olivat lähinnä konkreettisia esineitä.

Kivikaudella keksityn kirveen tai keihään avulla metsästys onnistui helpommin kuin paljain käsin. Mutta silti hirven tai karhun kaatamiseen tarvittiin ennen kaikkea paljon älyä, fyysistä voimaa sekä toimivaa joukkuepeliä.

Teollistumisen myötä ihmisten käyttämien työkalujen kirjo laajentui, mutta työkalut olivat yhä konkreettisia tavaroita, laitteita tai koneita. Vasta tietokoneen keksimisen jälkeen työkalut ovat voineet olla myös aineettomia.

Nykyaikaista toimistotyötä helpottamaan kehitetään lähinnä tietokoneohjelmistoja, jotka koostuvat mm. koodinpätkistä ja algoritmeista. Käytän tässä kirjoituksessa näistä työkaluista yhteisnimitystä ”tekoäly” tai ”kone”.

Jotta voit kehittää tai hyödyntää aineettomia työkaluja omaksi eduksesi, sinun pitää ymmärtää, mitä arvoa tuotat asiakkaillesi ja / tai kollegoillesi. Suuri osa työpäivästäsi kuluu työhön, joka sinun on pakko tehdä ensin, jotta edes pääset luomaan lisäarvoa. Tällainen turha työ pitää minimoida, oma lisäarvo maksimoida.

Ihmisten pitää alkaa keskittyä töihin, joita emme tällä hetkellä ehdi tehdä tarpeeksi: Ajatustyötä, viestintää, inhimillistä kanssakäyntiä.

Ihmisen vahvuudet nyt ja tulevaisuudessa. Keskity näihin, niin sinulla on aina töitä.

Kuinka selvitä ja menestyä tekoälyn aikakaudella?

Jennifer Stanleyn tämän vuotinen Dreamforce -luento jatkoi samaa linjaa kuin viime vuonnakin: Hän keskittyi siihen, miten myyntityö muuttuu tekoälyn ja digitalisaation kehittyessä kovaa vauhtia. Sales Summit-polulla kun oltiin, luennossa keskityttiin etenkin kysymykseen, tuleeko myyjien työt siirtymään lähitulevaisuudessa jopa täysin koneiden tehtäviksi.

Vastaus on lyhyesti ”ei”.

Mutta tekoäly tekee jatkossa paljon töitä, joihin me tietokonetta päivittäin työkseen käyttävät ihmiset kulutamme leijonanosan nykyisestä työajastamme.

Koneet tulevat tekemään töitä, jotka sopivat niille paremmin kuin ihmisille.

1. Toistettavaa fyysistä (tai virtuaalista) työtä (Predictable physical work)

2. Tiedon prosessoimista (Data processing)

3. Tiedon keräämistä (Data Collection)

Ihmisten vastaavasti pitää tulevaisuudessa tehdä enemmän sitä, mitä nykyään emme ehdi tekemään juuri yhtään. Meidän tulee tehdä asioita, joissa luomme ihmisinä eniten lisäarvoa.

1. Tietotaidon ja asiantuntijuuden soveltaminen (Applying expertise),

2. Ihmisten johtaminen (Managing others),

3. Sidosryhmäsuhteiden hoitaminen (Stakeholder Interactions),

4. Odottamattomien tilanteiden korjaaminen / ratkaiseminen (Unpredictable Physical Work)

Ihmisten vahvat alueet vs. tekoälyn työtehtävät

Teoriassa noin, mutta entä käytännössä? Kolme pikavinkkiä parempaan huomiseen.

  • Älä luule vaan tiedä, mihin työaikasi oikeasti kuluu. 
    • Tee yllä olevan listan mukainen karkea jako oikeisiin ja vääriin työtehtäviin. väärät työtehtävät on ensimmäisen listan alle meneviä, ja oikeat on toisen listan asioita.  Kirjaa työpäivän tunnit 1-2 työviikon ajan jaotellen ne jompaan kumpaan sarakkeeseen.
  • Analysoi tulokset
    • Kumpaan sarakkeeseen menee enemmän aikaa? Jos jako on 50-50, se on vielä hyvä tulos. McKinseyn tutkimuksen mukaan tällä hetkellä koneet tekevät noin 20% ihmisten töistä. Muutaman vuoden päästä suhde on jo 85%.
    • Mieti keinoja, jolla suhdetta saa siirrettyä enemmän toisen listan otsikoiden alle.
  • Tee tarvittavat muutokset
    • Jos näyttää siltä, että nykyisiin työtehtäviisi kuuluu lähinnä mekaanista hommaa, pyri automatisoimaan ne ja katso, pystytkö luomaan jotain uutta lisäarvoa asiakkaille tai kollegoillesi. Jos tie näyttää vaikealta, suosittelen miettimään uuden työpaikan hakemista.
    • Jos näyttää siltä, että olet jo oikealla polulla, onneksi olkoon: Olet kehityksen kärjessä! Sinä, työnantajasi ja kollegasi olette jo ymmärtäneet, mihin suuntaan maailma on menossa. Voitte todennäköisesti tehdä paljon hyvää myös asiakkaille tai sidosryhmillenne. Jatkakaa hyvää työtä ja levittäkää sanaa kuinka temppu tehdään. Mitä enemmän tämän kaltaisia yrityksiä on Suomessa, sen paremmin meillä menee tulevaisuudessa.

Kun olet käynyt listan läpi, laita minulle viestiä! Katsotaan yhdessä, kuinka voisin auttaa sinua/yritystäsi kehittymään lisäarvon tuottamisessa.

Arvokasta viikonjatkoa!

Jouni